logo

TĚLOCVIČNÁ JEDNOTA SOKOL ZLÍN

T. J. Sokol Zlín

Večer sokolských světel

Osmý říjen byl zvolen jako připomínka tragických událostí roku 1941.
Výnosem zastupujícího říšského protektora Reinharda Hendricha v noci ze 7. na  8. října 1941 byla Česká obec sokolská rozpuštěna a její majetek úředně zabaven.

V rámci „Akce Sokol“ gestapo zatklo naráz 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot, kteří „ještě byli na svobodě“. Byli mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů.

Téměř 93 % vedoucích sokolských pracovníků se již na svá místa po skončení druhé světové války nevrátilo, neboť za války zahynuli.
Nejvýznamnějším skutkem sokolského odboje se v roce 1942 stala spolupráce při atentátu na Reinharda Heydricha, který by se bez doslova sebevražedné pomoci sokolů nemohl nikdy uskutečnit.

V tento den sokolské společenstvo vzpomíná také na své bratry – oběti 1. světové války v řadách československých legií bojujících za vznik samostatného státu.

Po celý den 8. října se v místech, kde působí sokolské jednoty, konají pietní akty, společenská setkání a jsou vyvěšeny sokolské vlajky na budovách sokoloven a státních budovách. Celý den zakončuje „Večer sokolských světel“.

Rozsvícením lampionů a zapálením svíček u budovy sokolovny vzpomeneme na zlínské sokolské hrdiny, kteří obětovali svůj život pro svou vlast.

Nejznámější obětí Tělocvičné jednoty Sokol Zlín je Ladislav Vácha – olympionik – sportovní gymnasta z let 1924 a 1928, věrný Sokol a vlastenec.
Jména dalších obětí jsou uvedena na pamětní desce v sále zlínské sokolovny.

Srdečně Vás zveme na uctivou vzpomínku na zemřelé bratry a sestry.

Akt započne na zlínském náměstí Míru v úterý 8. 10. od 18:30 h. Z náměstí se průvodem vydáme k sokolovně, kde z čajových svíček zažehneme srdce na uctění jejich památky.

S sebou si, prosím, vezměte lampion.

Budeme se na vás těšit.
Na letošní třetí ročník jsme si pro vás nachystali malé překvapení.

Za TJ Sokol Zlín
Kateřina Příhodová, vzdělavatelka