logo

TĚLOCVIČNÁ JEDNOTA SOKOL ZLÍN

T. J. Sokol Zlín

XVII. Všesokolský slet 2024

Bylo toho hodně, tak se s vámi o to chceme podělit.

Z předešlých příspěvků jistě víte, že naše jednota cvičila skladby Sokolhraní, Fitness, Babí léto, Před kamerou a Jdi za štěstím.

1. den
Hned po příjezdu jsme se vydali na Petřín. Prošli zahrady, bludiště a podívali jsme se i nahoru na Petřínskou věž.

2. den
V neděli nás čekal sletový průvod. Trasa vedla od Ulice 28. října (Start) – Národní třída – Smetanovo nábřeží –Křižovnická – 17. listopadu – Pařížská a končila na Staroměstském náměstí.

Poté jsme se vypravili k Tyršovu domu, kde byly pódiové skladby a největší podívaná pro nás byla Dánska skupina Ollerup a její gymnastické a pódiové vystoupení. Pak už jen lanovkou nahoru a hurá do postele. Připravit se na první zkoušku.

3. den
Přišla první zkouška, první ranní vstávání a první náročné přesuny ze Strahova na Stadion Eden. Za odměnu jsme si šli zaskákat do Jump arény v Letňanech.

4. den
Druhá zkouška a neuvěřitelný zážitek na Sokol gala. Tématem byl průřez toho, jak spolek vznikl a jak pokračoval časem. Hradní stráž měla své vystoupení. Sokolská stráž lítala vzduchem. K tomu pestrost sportů, které náš spolek nabízí. Ani jsme nevěděli, kam se máme dívat dřív.

5.den
Zkouška, výlet k Pražskému hradu a generální zkouška I. programu.

6. den
Nejnáročnější den nás čekala zkouška a generálka II. programu, hledání svého jména na tabuli účastníků a I. program. Ten se už několik sletu drží zásady, že bude pršet. Ale naši nejmenší se nedali. Zacvičili to i přes nástrahy počasí, jak nejlépe to uměli. Starším už naštěstí nepršelo, ale jejich nástup se neobešel bez karambolů, kvůli uklouznutí na trávě. Naštěstí to všichni zvládli ve zdraví. Až na jejich bílé boty, které po I. programu rozhodně nebyly bílé.

7. den
II. program a závěr.

Náročné, emotivní, neskutečné. Všesokolský slet je zážitek na celý život. Spojuje národy, regiony, kulturu, sport. Doufáme, že si z něj všichni odnesli to nejlepší. Protože my na něj budeme opravdu rádi vzpomínat.

Ještě bychom rádi vyzdvihli naše cvičitele. Starat se týden o dvacet dětí. Hlídat, kdy mají vstávat, co si mají vzít s sebou, kdy nejpozději musí ze stadionu, aby stihly večeři. Dělají nosiče mikin, telefonů, hlídají, aby děti na nástupné ploše pily, aby měly na hlavě kšiltovku, protože na nebi není ani mrak. Utíkali tam a zpátky, aby mohli vidět děti cvičit a pak je stihli odchytit při odchodu z plochy. Tihle lidi si zaslouží poděkovat stejně, jako děti, které museli někdy i dvě hodiny stát na místě než se rozejde průvod. Další hodinu čekat než se pustí hudba, protože nejsou všichni seřazení a pomáhají i jiným celkům, aby správně stáli. Všem děkujeme za to, že hrdě pokračujete v odkazech našich předchůdců.

Závěrem T. J. Sokol Zlín děkuje Statutárnímu městu Zlín za finanční podporu dětí a mládeže z fondu FMTS.